Huskytocht voor hspers

Voor de sensation seekers onder de hooggevoeligen is een huskytocht in de sneeuw een onvergetelijke ervaring. Mij gaf dit het  ultieme gevoel van vrijheid, een zijn met de natuur en genoeg prikkels en impulsen om blij van te worden.

Sensatiezoekers
Onder hooggevoeligen zijn rustzoekers en sensatiezoekers, de verdeling is ongeveer 70% om 30%. Sensatiezoekers zijn extraverter en zoeken bewust meer prikkels en impulsen op. Activiteiten die spanning en avontuur opleveren passen bij jou, je bent niet niet bang om een risicootje te lopen. Een Huskytocht in het Noorse natuurgebied Jotunheimen geeft genoeg prikkels en avontuur om deze behoefte te vervullen. Ik heb genoten van deze ervaring en kan nog de sensatie voelen die deze reis met zich meebracht.

DSC05332

Remmen los
In het plaatsje <naam> is mogelijk om een huskytochten te boeken. Er zijn tochten van een halve dag of een hele dag. Belangrijk is om je warm aan te kleden, want op sommige dagen is het kouder dan -20 in Noorwegen. Bij deze huskytocht leer je je eigen slee op te tuigen en zelf te besturen. De slee is van heel lichtmateriaal gemaakt, dus het is belangrijk om ‘feeling‘ te krijgen hoe deze onder controle te houden. Twee personen delen een hondenslee die wordt voortgetrokken door een span met 6 honden. Zoals veel HSPers had ik even de tijd nodig om de omgeving, de instructie en de honden in me op te nemen en alles aan te voelen. Nadat iedereen er klaar voor was gingen de remmen (letterlijk) los.

huskytocht II

Bijzondere ervaring
De honden zijn zeer sociaal, energiek en ontzettend enthousiast, het enige wat ze willen is… rennen! Remmen is het eerste wat je leert om de enthousiastelingen onder controle te houden. De slee vliegt over de sneeuw, besturen is een kunst op zich, omdat dikke scheuren in dichtgevroren meren grote niveau verschillen met zich meebrengen. In de bergen is de uitdaging om de slee tussen bomen door en schuin tegen een helling aan onder controle te houden. De slee is te besturen  doe je met tegenhangen, meebewegen en de rem goed te hanteren. Het is even wennen, maar als je het gevoel te pakken hebt is het geweldig. Het geeft echt een kick om de slee te besturen, zeker omdat het risico’s met zich meebrengt… zoals omvallen.

DSC05560

Dagtocht over besneeuwde vlaktes
Het natuurpark Jotunheimen is in de winter gesloten voor publiek, vanwege de dikke sneeuw en lawine gevaar. De dagtocht met de huskies gaat wel voor een deel door dit gebied. Het is heel indrukwekkend om dit verlaten gebied te doorkruisen met honden die de slee met hoge snelheid vooruit trekken over dichtgevroren meren en door een uitgestrekte besneeuwde natuur. Onderweg een pauze om de honden op adem te laten komen en om zelf even op te warmen. De extreme kou zorgt ervoor dat je veel energie verliest en het heel koud kunt krijgen. Mijn handen en voeten hadden het zwaar tijdens deze tocht. De gids neemt hout en vuur mee voor een warme lunch en warme drankjes.

 

DSC05557

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *