Festivallen voor hspers

Vind je festivals helemaal te gek en geniet je van de muziek, sfeer, eten, gezelligheid en alles wat er te doen is? Heb je dan soms het gevoel dat je het wel leuk vindt, maar dat de mensenmassa je overweldigd of dat de muziek te hard is en je je door alle impulsen ongemakkelijk voelt? Het zijn allemaal kenmerken waar een hsper tegenaan kan lopen op een festival. Wat doe je als je hooggevoelig bent en je wilt genieten van festivals? In deze post tips voor de hooggevoelige festivalbezoeker.

Festival survival
Laatst stond ik op Best Kept Secret festival en was ik mijn oordoppen vergeten. De muziek kwam overweldigend hard binnen. Het geluid schreeuwde via mijn oren mijn lichaam in en ik voelde me niet meer op mijn gemak. Ik voelde dat het me veel energie koste om te blijven luisteren. Ik wilde weg. Ik ben verder van het podium af gaan staan en meteen gaan kijken of er ergens oordoppen verkocht werden. Gelukkig zijn op de meeste festivals oordoppen te verkrijgen, mocht je ze vergeten zijn. Ze helpen om het volume te reguleren, zodat je (iets) minder prikkels binnenkrijgt van het harde geluid. Verder had ik ook zonnebril bij me. Dat is handig tegen de felle zon, maar ook om je iets beter af te schermen van de mensen om je heen. Je creëert een soort filter, waardoor prikkels ook iets minder binnenkomen.

DSC05837 kopie

Chill time
De dag voordat ik naar een festival ga zorg ik ervoor dat ik uitrust en oplaad, omdat ik weet dat ik een bom van prikkels tegemoet ga. Ook geldt voor de meeste hspers die ik ken dat je de dag(en) na het festival tijd nodig hebt om weer bij te komen. Dat is heel normaal, omdat je als hsper veel meer subtiele signalen opvangt en prikkels te verwerken hebt. Het is misschien lastig accepteren dat jij meer rust nodig hebt dan andere mensen, maar als je dit accepteert herstel je sneller en is een rustdag minder vervelend.

DSC05860

Festivaldag
Als de dag van het festival is aangebroken begin ik thuis, in alle rust, aan een meditatie, zodat ik goed geaard bent voordat ik naar het festival ga. Laatst gingen we lekker vroeg, zodat we niet meteen de mensenmassa tegemoet kwamen en even konden acclimatiseren en het terrein verkennen. De festivalgangers komen dan geleidelijk het terrein op waardoor je minder in de gaten hebt dat het ineens druk is. Rennen van het ene activiteit naar de andere is voor mij zeer uitputtend, dus neem ik tussen de activiteiten door de tijd om wat rustigere plekken op te zoeken, iets te eten of te drinken. Ben je met vrienden die wel het hele programma af willen, dan is het belangrijk dat jij zo nu en dan je eigen plan trekt. Pak de ruimte om je even ergens op te laden en sluit later weer aan. Belangrijk is om goed te luisteren naar je gevoel en naar wat je lichaam nodig heeft.

food foto

Food
Op elk festival wordt tegenwoordig goed nagedacht over het aanbod aan food en drinks. Van biologisch tot vegetarisch, met of zonder gluten er is voor iedereen wel iets. Pak tijdens het festival even een rustmoment om iets te eten en/of te drinken. Voor mij is het belangrijk om op tijd te eten, omdat ik me anders wiebelig en snel geïrriteerd voel, ik word sacherijnig als ik niet regelmatig iets eet. Gebruik dit moment om even tot rust te komen en te genieten van de omgeving.

Welk festival past bij jou?
Ik kies een festival op basis van wat ik leuk vind of wat mijn (muziek)smaak is, maar ik let ook op de locatie. Zo kies ik vaak festivals die kleinschalig zijn en buiten in de natuur plaatsvinden. Je kunt dan de drukte afwisselen met  plekken waar meer rust is. Er zijn festivals die redelijk kleinschalig zijn en midden in de natuur worden georganiseerd, denk bijvoorbeeld aan: Oerol, into the great wide open, Best Kept Secret, into the woods, Haldern pop. Schommelen in het bos, een duik nemen in een meer, chillen in de duinen of op het gras, het kan allemaal!  Op dit blog zal ik je op de hoogte houden van de verschillende festivals die er zijn. Mocht jezelf nog een tof festival zijn tegengekomen dan hoor ik dat graag!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *