Lunchgerecht Courgette met citroen

Er wordt veel gezegd en geschreven over voeding zoals; suiker is gif, te veel zout is niet gezond, vetten mogen niet en E-nummers zijn helemaal uit den boze. Het is lastig om al deze berichten te volgen en te bepalen wat nu wel of niet goed voor je is. In de supermarkt verdwaal je al helemaal. In deze rubriek daarom tips voor gezond en lekker eten. Jij bepaalt zelf wat jij lekker vindt en wat bij jou past, want eten is ook een kwestie van smaak.

courgette 3

Lunchgerecht Courgette met citroen
Deze week lunchgerecht ‘in citroensap gemarineerde courgettelinten, met warme cherrytomaatjes, zelfgemaakte hummus op een plak geroosterd zuurdesembrood…, of speltbrood’.

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 1 citroen
  • 1 klein doosje cherrytomaatjes, of 3 tomaatjes uit eigen teelt
  • 1 desem of speltbrood ( bij voorkeur uit een bakkerij waar je de oven kunt zien)

De hummus:
Hummus is een erg gezonde en verantwoorde spread voor op brood, maar ook erg lekker als dip. Het voordeel van hummus is een lang verzadigd gevoel, zodat je niet zo snel de snacks in duikt.

  • 1 blik kikkererwten van 400 gr.
  • 1 potje tahin (sesampasta)
  • citroensap
  • een klein beetje paprikapoeder
  • een klein beetje komijnpoeder
  • verse peterselie
  • olijfolie
  • en natuurlijk peper en zout.
  • Eventueel bieslook.

Hoe doe je dat?
Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken. Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer de erwten  en voeg een klein scheutje olijfolie toe. Voeg vervolgens 2 eetlepels tahin toe, het paprika en de komijnpoeder en meng het geheel goed. Voeg toe naar smaak. Wat vind je lekker?
Als laatste 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 eetlepel citroensap en peper en zout naar smaak. Als je de hummus smeuïger wil hebben kun je nog een scheutje olijfolie toevoegen. Bewaar de hummus in een afgesloten bak in de koelkast en je hebt er een kleine week plezier van.

Nu de rest. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de tomaatjes op een ovenplaat en besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Schuif de tomaatjes 7 minuten de oven in.
Ondertussen snijd je met de kaasschaaf de courgette in linten (in de lengte). Doe de linten in een schaaltje en voeg het rasp toe van 1 citroen (alleen de schil). Snijdt vervolgens de citroen doormidden en voeg het sap toe. Meng dit voorzichtig door elkaar en proef. Nu proeft het erg zuur, voeg wat zout en peper naar smaak toe totdat het randje van het zuur er af is. Als je het lekker vind kun je ook nog een eetlepel olijfolie toevoegen.

Snij van het brood een dikke plak af en toast deze. Smeer het brood vervolgens in met hummus en leg de courgettelinten erop. Haal de tomaatjes uit de oven en leg deze op de courgettelinten. Je kan het broodje afmaken door fijngesneden bieslook er overheen te strooien.

Eet smakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *